Emredici Mevzuatların Yasal Mevzuattaki Yeri

Emredici Mevzuatların Yasal Mevzuattaki Yeri

Son zamanlarda iş sağlığı ve güvenliği açısından adımlar atıldığını biliyorsunuzdur. Özellikle laboratuvar, inşaat ve daha birçok alanda uyarı levhalarına da rastlamışsınızdır. İnsanlar çevrelerinde gördüğü levhaların ne kadar yasal olduğu ya da mevzuattaki yeri hakkında bilgi edinmek istiyor. Bunun için de araştırma yapmak ve amaca uygun levhalar kullanmak önemlidir.

Mevzuatta iş güvenliği levhalarının renginden asılması gereken yere kadar birçok ifadeye yer verilmiştir. Böylece tehlike oluşturabilecek işlerle uğraşan insanların çevreye zarar vermemesi hedeflenmiştir. Aynı zamanda çevredeki insanların da önem alması açısından iş güvenliği levhaları büyük önem taşır. Durum böyle olunca levhaların mevzuatta önemli bir yer tuttuğunu söyleyebiliriz.

Emredici Levha Kullanmak Yasal Zorunluluk Mu?

Eğer ilk yardım hakkında az çok bilgi sahibiyseniz insan güvenliği için levhaların öneminden de haberdarsınızdır. Çünkü bulunduğunuz ortamda tehlikeli faaliyet, nesne ya da dikkatli davranmanız gereken bir unsur var mı bilmeniz gerekiyor. Aynı şekilde çevredeki insanların olumsuz etkilenebileceği bir durumda iş güvenliği levhası kullanmak zorundasınız.

Yasal olarak emredici levha kullanmak zorunlu kılınmıştır. Diyelim ki çevrede patlayıcı özelliği olan bir madde var. Eğer uyarı levhaları yerleştirilmezse ortamda bulunan kişiler çevresinde patlayıcı madde olduğunu bilmez. Önlem almak amacıyla tabelaları kullanmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde yasal bir iş yapmış olmuyorsunuz. İş güvenliği levhası kullanmak yasal bir zorunluluktur.

Emredici Levhalar Nerelerde Kullanılmalıdır?

Emredici levhalar acil çıkış ve ilk yardım gibi durumlarda kullanılabilir. İş güvenliği levhaları çoğunlukla çevreye zararlı olabilecek durumlarda kullanılır. Yönetmeliğe göre her işveren bu levhalardan bulundurmakla yükümlüdür. Tabii levhaları kullanırken de bilinçli davranmak bu konuda temel koşullar arasında yer alır. Mesela levha renkleri hakkında bilginiz yoksa bilinçsiz kullanmış olursunuz.

İş güvenliği levhalarını koyduğunuz yer aydınlık ve herkesin görebileceği bir yer olmalıdır. Okunması mümkün olmayan levhalar ve karanlık, loş ortam tehlikenin önlenmesinde engel oluşturur. Bu sebeple levha alışverişi yaparken okunabilirliğe mutlaka önem vermelisiniz. Bizimle iletişime geçtiğiniz müddetçe okunaklı iş güvenliği levhalarından elde edebilirsiniz.

Emredici Levhaların Renkleri Neyi İfade Eder?

Her emredici işaret rengine göre farklı anlamlar barındırır. Böylece iş yapılacak yerde kullanılacak levhanın rengi de bilinçli bir şekilde seçilmelidir. Yasaklar ve yangın uyarıları her zaman kırmızı levhayla ifade edilir. Örneğin bulunduğunuz ortamda kırmızı levha görürseniz etrafta patlayıcı madde, can kaybı yaşanabilecek bir tehlike ve dikkatli davranmanız gereken hassas bir cisim olabilir. 

Çevredeki insanların değil de mesai saati sürecinde çalışanların dikkat etmesi gereken hususlar sarı renkli levhalarla belirtilir. Çalıştığınız ortamda sarı levha görürseniz uyarılara dikkat etmelisiniz. Acil durumlarda ilk yardım ve çıkışın sağlanabilmesi için yeşil levhaya başvurulur. Son olarak tehlikeli bir durumun oluşmaması için emredici ifadeler barındıran levhalar mavi renge sahiptir.

Emredici Levhaların Şekli ve Anlamları

Birçok kişi iş güvenliği levhalarının sadece renk bakımından farklı anlamlar taşıdığını düşünür. Fakat kullanmayı düşündüğünüz levhanın şekli de istediğiniz anlamı ifade edebilmeniz açısından önemlidir. İlk olarak üçgen levhaları her yerde görmüşsünüzdür. Genelde tadilat yapılan yerlerde rastlarız. Üçgen levhaların genel anlamı acil durum belirten cihazların ve güvenilir olmayan faaliyetler konusunda uyarı yapmaktır.

Kare şeklindeki levhalar ise uyarı yapmak yerine sizi bilgilendirmeyi amaçlar. Levhadaki bilgilere göre bilinçli şekilde hareket etmeniz beklenir. Yakınınızda bir yerde daire levha görürseniz tabelada yer alan işareti uygulamanız zorunludur. Mesela gideceğiniz yerde daire levha gördüyseniz ve oraya gitmemeniz gerektiğine dair uyarı işareti varsa isteğinize bağlı bir seçenek sunulmamıştır.

Uygun İş Güvenliği Tabelaları Nereden Temin Edilebilir?

İş kazalarının önüne geçilebilmesi için uyarı levhaları üreten ve satan firma sayısı giderek artış göstermiştir. Durum böyle olunca okunaksız, dayanıksız ve yanlış üretilen levhalar da ister istemez piyasaya sürülmüştür. Bu sebeple araştırma yapmadan emredici levha almamalısınız.

Araştırma yapmanıza rağmen aradığınız emredici levhaları bulamadıysanız bizimle irtibata geçin. Biz firma olarak iş güvenliği levhalarının okunaklı olmasına özen gösteriyoruz. Ayrıca renk ve şekil açısından doğru levhalar ürettiğimize emin olabilirsiniz. Böylece iş kazasının olmaması için önemli bir adım atabilirsiniz. İş güvenliği levhaları hakkında detaylı bilgi almak için firmamıza ulaşın.

Etiketler: Altın Reklam
Eylül 24, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR