Safe Turizm Belgesi Nasıl Alınır?

Safe Turizm Belgesi Nasıl Alınır?

Güvenli turizm sertifikası, tatil planı yapmak için Türkiye’yi tercih eden yabancı misafirler ve Türk vatandaşları için hazırlanmış olan ve birtakım unsurları içeren bir programdır. Bu unsurlar içinde; temizlik, hijyen, güvenlik, sosyal mesafe gibi önemli durumları anlatan tedbirler listesi yer alır. Bu sertifika ulaşım, konaklama ve yeme-içme sektörlerinde hizmet sunan firmaların uygulamaları gereken kuralları ifade eder. 

Tatil planı yaparken Safe turizm sertifikasına sahip olan işletmelerin tercih edilmesi, kişilerde güvenli bir his yaratır ve hijyenik ortamlarda tatil yapmalarını sağlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından faaliyete alınan ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ ile turizm piyasasında covid-19 salgını sonrası belirsizliklerin minimum düzeye indirilmesi ve misafirlerin güvenli bir ortam içerisinde bulunmalarının yanı sıra güvenlerinin kazanılması amacıyla uygulanır.

Safe Turizm Belgesi Nedir?

Türkiye'nin güvenli turizm belgesi, tatilini Türkiye'de yapmak isteyen tüm Türk vatandaşlara ve yabancı ziyaretçilere ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi sağlık durumuna kadar bir süreci bünyesinde barındıran geniş bir yelpazede alınması tavsiye edilen bir dizi tedbirleri içerir. Bu belge, tatil yapmak amacıyla çeşitli işletmelere gelen ziyaretçilerin sağlıklı koşullar içinde tatillerini yapmalarına ortam hazırlanır. 

Tesisin güvenli turizm sertifikasına sahip olup olmadığı tatil yapmak için gelen kişiler tarafından oldukça dikkat edilir. Bunun yanında, belirlenen kurallara uygun olarak düzenlemelerin yapılıp yapılmadığı da sağlık açısından önemli bir faktördür. Güvenli turizm sertifikalı tesislerin belirli hijyen protokolleri bulunur ve bunları düzenli biçimde uygularlar.

Safe Turizm Belgesi Nasıl Alınır?

Oteller, moteller, tatil köyleri gibi konaklama tesisleri, cafe, lokanta, restoran gibi yeme içme üzerine kurulmuş olan tesisler, tur ve transfer amaçlı taşıtlar güvenli turizm sertifikasına sahip olmak için akreditasyon şirketlerine başvurarak gerekli koşulları yerine getirmeleri gerekir. Bu şartlar yerine getirildiği onaylandığı takdire sertifikalarını alabilirler. Güvenli Turizm Sertifikası, kullanıcı ve müşterilerin daha sağlıklı ve tehditlerden olabildiğince arındırılmış sosyal ortamlarda yer almalarını ve hizmet sunulmasını sağlamak amacıyla geliştirilen uygulamalardan biridir. 

Güvenli turizm sertifikası, tatil yapmaya gelen misafirlerin tamamının güvenli olarak hem restoran, kafe ve otellerde, hem de diğer eğlence merkezlerinde vakit geçirmesini güvence altına almayı hedefler. Bu kapsamda ayrı ayrı denetimden geçen işletmelerin belirli koşulları sağlaması beklenir.

Safe turizm belgesini kimden alınır?

Konaklama ve yeme-içme alanında hizmet sunan işletmelerin belirtilen sağlık standartlarını sağladığından emin olmak için düzenlenen Güvenli turizm sertifikası, belgeyi vermeye yetkili akreditasyon firmalarından alınabilir. Güvenli turizm sertifikasını vermeye yetkili olan akreditasyon firmaları, müracaatta bulunan tesisleri, hijyen ve sağlık denetimi ve uygunluk kriterleri çerçevesinde uluslararası standartlara uygun olacak biçimde denetler. 

Yapılmış olan bu denetlemeler neticesinde de gerekli değerlendirmeler ve raporlar düzenlenir. Bu tesisler tek seferlik denetlenmeye tabi tutulmaz. Denetçiler, düzenli aralıklarla tesisleri ziyaret ederek koşullara uygun hizmet verilip verilmediğini tespit ederler. Sertifika başvurusu yapan işletmelerin tabi olacağı belgelendirme aşamaları ve şartları Bakanlık tarafından belirlenmiş konumdadır. Tatile çıkacak insanlar açıklanan listeden gidecekleri mekanları kontrol edebilirler.

Safe Turizm Belgesi Almak Zorunlu Mu?

Safe turizm sertifikası, oda sayısı elli ve üzeri olan konaklama tesisleri için mecburi tutuluyordur. Ancak, Covid-19 düzenlemeleri kapsamında bu durum otuz ve üzeri konaklama tesisleri olarak değiştirildi. Bunun yanında, oda sayısı otuzdan daha az olan konaklama tesisleri, yeme-içme tesisleri, tur ve transit araçlar için Safe turizm belgesi almak mecburi değildir. 

Bu tesisler isteğe bağlı olarak alım gerçekleştirebilir. Güvenli turizm sertifikasına sahip olabilmek için konaklama tesisleri, yeme içme tesisleri ile tur ve transfer araçları farklı kategorilerde ve farklı kriterlere tabi tutulur. Kriterler arasında tesis bünyesinde, bulaşma tedbirleri ve hijyen standartlarını hayata geçirmek için görevli personel bulunmalıdır. Sosyal mesafe planının oluşturulması ve uygulanmasını kapsar.

Safe Turizm Uyarı Levhaları

Güvenli turizm tabelası ve güvenli turizm sertifikası’na sahip olan işletmelerin giriş noktalarına konumlandırmak amacıyla hazırlanan yönlendirme levhalarıdır. Güvenli Turizm Tabelası üstünde otel adı ve Güvenli turizm sertifikası’nın doğruluğunu teyit eden QR kare kodu yer alır. Her QR kod işletmelere özel olacak biçimde üretilir ve sorgu esnasında sertifika bilgilerine erişmek mümkün hale gelir. Güvenli Turizm Tabelası’nın belirli bir kurumsal standartta yer alan çerçevesi bulunur. 

Denetim sırasında tabelanın kurumsala uygun olarak hazırlanması puan açısından olumlu bir izlenin yaratır. Otel adı yazılırken punto standartı ve Krom Rowmark üzeri UV baskı niteliği gibi önemli ayrıntılar bulunur. Tesisin girişlerindeki ünitelerde meydana gelebilecek yığılmaların önlenebilmesi için pek çok noktaya işaretleme yapılmasıyla sosyal mesafeyi belirten uyarılar yerleştirilir.

Safe Güvenlik Belgesi Dâhilinde Yapılması Gerekenler

Tesisin çalışma ritminin sorunsuzca devam etmesi için temizlik saatlerine göre hareket etmek ve tesis ekibi ile iş birliği içinde olmak, tesis içinde bulunan herkesin sağlığı açısından önemli bir durum arz eder. Tesislerde yemek ve içecek alırken mesafe kurallarının dışında olacak şekilde davranışlardan kaçınılması gerekir. 

Tesislerin güvenli olduğu konusunda önemli bir bilgi veren Safe güvenlik sertifikası,  akredite kuruluş tarafından düzenli olarak hijyen ve sağlık denetimlerinden geçen bir tesis ortamının yaratılması konusunda önemli bir rol oynar. Bunun yanında, Güvenli Turizm Belgesi logosu, belgeyi alan işletmelerin, müşteriler tarafından fark edilmesi kolay olan noktalarına asılır. Böylelikle, müşteriler belge üstündeki kare kod sayesinde tesis ile alakalı tüm denetleme bilgilerine sahip olabilirler.

Misafirlerin Tesise Girişi Yapılırken Uygulanması Gereken Kriterler

Misafirin otele giriş işlemleri, sosyal mesafe kuralları ile alakalı bilgilendirilmesi, bulaşı riski göz önüne alınarak misafirin valiz ya da eşyalarının kendisi veya tesis görevlisi tarafından taşınacağına ait bilgilendirmeye yönelik sözleşme hazırlanır. Otele giriş işlemleri esnasında, alınacak tüm aksiyonlarla alakalı bölüm personelleri bilgilendirilmesi gerekir. 

Misafir kullanımı için resepsiyon kısmında, en az yüzde seksen alkol bazlı el antiseptiği veya dezenfektanı, koruyucu ekipmanlar yer alması önem gerektiren bir diğer husustur. Misafirlerin ödeme esnasında nakit ödeme yerine olabildiğince temassız pos cihazları, online ödeme gibi tekniklerin tercih edilmesi gerekir.

İşletmelerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oda kartı ya da anahtarı, havlu kartı, kalem, resepsiyon zili gibi ekipmanların kullanım tekrarı olması halinde dezenfeksiyonu gerçekleştirilerek uygun biçimde muhafazasının sağlanması önem taşır. Sosyal alanlar içerisinde sosyal mesafenin korunabilmesi için tüm tedbirlerin alınması, hijyen anlamında alınan önlemler ve uygulamalar ile misafirlerin uymaları için belirtilmiş olan kurallar hakkında  bilgi verilmelidir.

Etiketler: Altın Reklam
Temmuz 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR