Söz ve Nişan Süslerinin Vazgeçilmez Malzemesi Pleksi Levha

Söz ve Nişan Süslerinin Vazgeçilmez Malzemesi Pleksi Levha

Söz ve nişan gibi özel günlerde tercih edilen hediyelikler, isimliklerin başında pleksi yer alıyor. Pleksiden elde edilen ürünlerin hem çiftlerin hem de davetlilerin gözdesi oluyor. 

Özellikle davetliler için hazırlanmış olan hediyeliklerin özenle seçildiği bir gerçektir. Çünkü burada çiftlerin bu özel günde sevdikleri için hazırlamış oldukları hediyelikler büyük önem taşır.

Pleksi Levha Nedir? 

Pleksi denince akla renkli veya renksiz plastik malzemeden yapılmış olan plaka türü gelir. Günümüz şartlarında hemen hemen çoğu alanda kullanılabilen bir ürün haline gelir. Malzeme açısından bakıldığında hafif ve kolay bir şekilde kesilebilen özelliğe sahip olduğunu görebilmek mümkündür. Ayrıca kolay bir şekilde delinebilir ve işlenebilir. 

Özellikle düz levha halinde görülebilen ürünlerdir demek mümkündür. Pleksi plakaların 90 derece veya 115 derecede etüvde yumuşatılmış şekilde kalıplara dökülmüş olur. Böylelikle kalıplara döküldüğü için, rahat bir şekilde şekil alabiliyorlar. Cama göre pleksi plakanın daha dayanıklı ve hafif olan bir üründür. Kesimleri için daha çok lazer ya da cnc makineleri kullanılır.  

Pleksi Özellikleri Nelerdir? 

Darbelere ve ısıya karşı dayanıklı olmasından dolayı sık sık tercih edilen ürünlerin arasında yerini almış bulunmaktadır. En büyük özelliği ise ışık geçirgenliğinin cam geçirgenliğine oranı %92’dir. Çok dayanıklı olan bu ürünün cama göre 6 kat fazladır. Kenarlarının keskin olmadığı için kişiye zarar vermez. Ayrıca kırılma sırasında kesinlikle yaralanma veya zarar verme durumu yoktur. İklim şartlarına uygun olacak şekilde tasarlanmıştır.

İklim şartlarında dirençli olduğu için plastiklere göre daha fazla kullanıma açıktır. Bununla birlikte şeffaf, floresan ve opak renklerde kullanılır. Solma veya kırılma durumu söz konusu değildir. Hem iç hem de dış mekanlarda kolay bir şekilde kullanılabilir. Kullanım alanlarına uygun olacak şekilde tasarlanabildiği için genelde 120-150 derecede forma sokulması yeterlidir. Isıtma işleminden sonra soğumaya bırakılır. Soğumanın ardından şekli bozulmaz, verilen şekilde sabit kalmış olur. 

Pleksi Kullanım Alanları 

Kırılmaya ve forma girmesinde dayanaklı olan bu ürünün birden fazla renk seçeneği mevcuttur. Gerek renk gerek ise boyut anlamında farklı ebatlara rastlamak mümkündür. Kırılmaya karşı dirençli oldukları için merdivende, balkonda, korkuluklarda, reklam sektörlerinde veya yürüyüş yollarında kullanılır. 

Bazı durumlarda dekorasyon amacıyla kullanılırken bazen ise ihtiyaç ürün haline gelebiliyor. Kullanım alanlarında alışveriş merkezleri ve bankacılık sektöründe de çok sık kullanılmaktadır. Bu gibi yerler ve kurumlar, pleksinin kırılmaya dayanıklı olmasından ve kimseye zarar vermediğinden dolayı çok fazla kullanılabiliyor.  

Pleksi Nasıl Kesilir? 

Şeffaf ve sert olan pleksiler birçok alanda cama eş değer olarak kullanılır. Hem maliyet bakımından düşük olması hem de zarar vermiyor oluşundan kaynaklı olarak tercih edilir. Malzemeler hafif olduğu kadar dayanıklı ve kırılmaz özelliğe sahipler. Kesimi yapılacağı sırada daha temi ve güvenli olması için dikkat edilmesi gerekir. Her ne kadar sentetik olmuş olsa da güzel bir kesim elde etmek zordur. Çünkü cam kesimlere göre biraz daha zor durabilir. 

Kesim için ilk olarak kullanılacak alan ve boyutuna karar verilmiş olması gerekiyor. Pleksi kesimi için sabırlı olmak gerekiyor. Çünkü çok zahmetli ve sabır gerektirdiği için konuyla alakalı bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Boyutuna göre kesilecek olan pleksinin çok pürüzlü olması ve kenarlara bırakılmalıdır. Eğer düz bir kenara elde etmek gerekiyorsa bunun için boyutlandırma kesimleri gerçekleştikten sonra pürüzleştirmenin de yapılması gerekiyor. Kenarları düzleştirilen pleksilerde mümkünse yüzeye zarar vermediğine dikkat edilmelidir. 

Pleksi Avantajları Nelerdir? 

Dezavantajlarından çok avantajlarının fazla olduğu bir üründür. Isıya dayanıklı olmaması ve cama göre çizilmeye daha yatkındır. Avantajlarını saymak gerekirse eğer camdan 30 kat daha güçlü bir üründür. Ayrıca camdan daha hafiftir. Kullanım alanları çok fazla olmasından dolayı çok fazla tercih edilir. Bu yüzden maliyet bakımından da uygundur. 

Çalışma alanı kolaydır fakat kesimi gerçekleşeceği zaman mutlaka sabırlı olmak gerekir. Saydam ve yarı saydam özelliklere sahiptir. Kırılmaz ve kişiye zarar vermeyen özelliğe sahip olduğu için daha sık tercih edilir. Camdan daha güvenlidir ve cam yerine tercih edilmiş olur. Kırılma riski çok azdır, bu yüzden boyutu ve rengi göz önünde bulundurularak, kişiye özel kesimi yapılır. 

Pleksi Çeşitleri Nelerdir? 

Pleksilerde birden fazla çeşit ve boyutun olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü elde edilen pleksiler, günlük yaşantımızın bir parçası haline gelmiştir. Yatak başlıkları, hediyelik eşyalar, isimlikler, takı, aydınlatma elemanları ve daha birçok alanda kullanılabiliyor. Kullanım alanları farklılık göstermesinden dolayı, çeşitleri de farklılık gösterir. 

Burada renkli pleksiler, şeffaf beyaz renkli olan pleksiler, black white pleksi, floresan pleksi, transparan pleksi gibi çeşitlerine rastlamak mümkündür. Eğer renkli levha kesimi yapılacaksa yarı saydam ya da saydam üretimlerin tercih edilmesi gerekir. 

Pleksi Nasıl Bir Malzemedir? 

Pleksi denince akla ilk gelen renksiz ya da renkli plastik camlar gelir. Yarı saydam ya da saydam olarak karşımıza çıkar. Kolay bir şekilde işlenebilen, delinebilen ve kesilebiliyor. Fakat kesimi yapılacağı zaman mutlaka sabırlı olmak gerekir. Hafif plastik bir yapıya da sahip olduğunu söylemek mümkündür. Piyasadaki birçok pleksinin 1,5-2,5 mm kalınlığında düz levhalardır. Çok yüksek ısıya maruz kaldığında bile zarar görmeden, işlenebiliyor. 

Kalıplanması sonucunda istenilen şekil verilmiş olur. Pleksinin cama göre daha hafif olmasından ziyade dayanıklıdır. Dezavantajları arasında termodinamik bir yapıya sahip olmasından dolayı yanmaya karşı dayanıklılığı azdır. En büyük avantajları ve özelliği arasında ise döküm levha olmuş olmasıdır. İmalat aşamasında kullanıcıları yormaz ve zorda bırakmaz. Şişirmede, kesimde veya şekillendirme durumunda sorun yaratmaz. 

Pleksiden Neler Yapılabilir? 

Bakır sertliğinde ve ısı geçirgenliğine karşı dayanıklı olmasından dolayı birçok alanda kullanılabiliyor. Bu ürünün cama göre 6 kat dayanıklı olmasından dolayı özellikle alışveriş merkezlerinde çok sık kullanılır. Pleksi sadece endüstriyel alanda kullanılmaz. Günlük yaşantımızda kullanmış olduğumuz çoğu ürünün, malzemenin ham maddesidir. 

Pleksiden takı, hediyelik eşya, mutfak ve banyo aksesuarı yapılabilir. Bununla birlikte; yatak başlıkları, vitrin stantları, ev ve büro mobilyaları, sehpa, masa, merdiven ve tırabzanda yapılabilir. 

Pleksi Söz ve Nişan Hediyelikleri 

Davetlilerinde bu hediyeliklerle mutlu olduğu ve hatıra niyetine sakladıkları küçük, sevimli hediyeliklerdir. Kolay şekil verildiği ve dayanıklı olmasından dolayı düğünlerde, nişanlarda, sözlerde ve diğer özel günlerde hediyelikler şeklinde hazırlanır. 
Sadece bununla da sınırlı kalmaz. İsimliklerle de büyük fark yaratır ve davetlilerinde gözdesi olmuş olur. 

Pleksi İsimlikler 

Günlük yaşantımızda pek çok alanda isimliklere denk gelmişizdir. Bu isimliklerin çoğu pleksilerden elde edilir. Özellikle söz ve nişanda bu duruma rastlamak çok yüksektir. Çiftlerin isimleri pleksilerin üzerine yazılır. Kolay işlenebilir olmasından dolayı tercih edilir. Sadece söz ve nişanda değil, bazen tabelalarda da görülür. 

Kırılmaz ve kişiye zarar vermeyen özelliğe sahip olmasından dolayı herkesin tercihi olmuş oluyor. Bu isimlikler çeşitli malzemeler üzerine yapılabiliyor. Masa üstü isimlikler, pleksi ayna çeşitleri mevcuttur. Özellikle özel günlerde çok fazla tercih ediliyor. 

Fiyatları  

Pleksilerde renk ve boyut seçeneği çok fazladır. Bu sebepten dolayı ihtiyaç halinde kişiye uygun olacak şekilde kesimi gerçekleştirilmiş olur. Kullanım alanlarında değişkenlik göstermesinden kaynaklı olarak, fiyatında değişkenlikte görülebiliyor. 

Fiyatta görülen değişkenliğin çeşitli nedenleri vardır. Çünkü kullanılmakta olan ürünlerin kalitesine göre farklılık vardır. Piyasa birden fazla ürün yer alıyor. Ürünlerin kalite miktarı fiyatına yansır. Bu yüzden yapılacak olan pleksi fiyatları için kesin bilgisi yoktur. 
 

Etiketler: Altın Reklam
Temmuz 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR