Süblimasyon (Transfer) Baskı Nedir?

Süblimasyon (Transfer) Baskı Nedir?

Süblimasyon katı formda yer alan bir maddenin ısı etkisinde direkt olarak gaz haline geçmesiyle gerçekleşen bir süreçtir. Süblimasyon için kullanılan boyalar çok küçük bir biçimde özel olarak tasarlanan mürekkeplerin içinde bulunur. Boyaların kullanımı ise püskürtme metodundan faydalanan kullanan bir yazıcı aracılığıyla transfer kağıdı üstüne aktarılır. Transfer kağıdı içeriğinde pigment ve balmumu ile kaplı olacak biçimde oldukça ince bir kağıttır. 

Yazıcı yardımıyla transfer kağıdına iletilmiş olan görsel, daha sonra transfer kağıdı üzerinden baskı yapılması planlanan ürüne yaklaşık iki yüz derece ısıda gaz formuna gelmesiyle aktarımı gerçekleşir.  Transfer kağıdında yer alan içerik, baskı istenen ürüne uygun biçimde kesilmesi sağlanarak çoğu zaman ısı kullanan bir cihaz yardımıyla ürüne iletilir. Bir başka deyişle mürekkep ürünün içerisine işler.

Süblimasyon Baskı Nedir?

Süblimasyon kelimesinin tanımı, ısı uygulaması yapılan maddenin katı halden gaz hale geçişidir. Bu anlamda, süblimasyonda katı madde form değiştirme süreci içindeyken aradaki sıvı görmezden gelinir ve doğrudan gaz formuna dönüşür. Süblimasyon tekniği de tam olarak bu şekilde çeşitli malzemeler üzerinde gerçekleşir. Isı yardımıyla başarılı sonuçlar sağlayan süblimasyon baskı, baskı işlerinde sıklıkla tercih edilir. 

Süblimasyon baskı ile dijital baskı arasındaki birtakım farklar mevcuttur. Süblimasyon baskının polyester ve bu maddenin içerdiği ürünler için kullanılır. Ayrıca süblimasyon baskı dijital baskının tam tersine ısı kullanılarak işlevini yerine getirir. Bilgisayar, süblimasyon yazıcı, transfer kağıdı, ısı transfer presi, baskı yapılacak ürün süblimasyon baskının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan ekipmanlar olarak sıralanabilir.

Nasıl Yapılır?

Günümüzde özellikle kişilerin birbirlerine hediye almalarında büyük bir öneme sahip olan transfer baskı tekniği birtakım süreçler içerisinde fonksiyonlarını yerine getirir. Önemli teknolojik cihazlar arasında yer alan kamera, mobil cihazlar veya tarayıcıdan yansıtılan bir görüntünün bilgisayara aktarılması sağlanır. Bilgisayardan üzerinden de süblimasyon yazıcıya aktarılan görselin çıktısı alınır. 

Çıktısı elde edilen transfer kağıdı, pres cihazları yardımıyla kişiye özgü olarak dizayn edilen ürüne aktarılır. Transfer kağıdı daha sonra kullanılacak olan nesneden büyük bir özenle ve hafif dokunuşlar ile çıkartılır. Süblimasyon baskı ile çeşitli ürünler üzerine baskı yapılması, kişiye özel hediyeler arasında en fazla tercih edilen bir teknik olarak bulunur. Kişilerin kendilerini özel hissetmelerinde önemli bir yere sahiptir.

Ne İçin Kullanılır?

Süblimasyon baskı oldukça nitelikli ve yaygın bir kullanım gerçekleştiren bir baskı tekniğidir. Birbirinden farklı kişiye özgü ürün ve hediyelik malzeme, süblimasyon baskı yöntemiyle meydana getirilir. Bu ürünlere örnek olarak; cam, metal, seramik, ahşap, taş, plastik materyallerden imal edilen kupa bardak, plaket levhası, madalyon kolye, yaka kartı, puzzle çeşitleri, bardak altlığı, fayans çeşitleri, anahtarlık gibi ürünler verilebilir. 

Tüm bunlara ilave olarak kumaşa ve t-shirt üzerine de baskı uygulaması yapılır ve sonuç olarak başarılı ürünler ortaya çıkar. Bu ürünlerde de diğer ürünlerde olduğu gibi aynı baskı yöntemi kullanılır. Diğer ürünlerden farkı ise mürekkep, kumaşın yapısına derinlemesine işler ve herhangi bir kabartma durumu oluşmaz ve görüntü kalitesinde olumsuzluklar meydana gelmez. 

Fiyatları

Süblimasyon sistemin kurulum maliyeti, ortaya çıkan baskı kalitesi, ürün çeşitliliği, kullanılan malzemelerin dayanıklılığı ve tercih edilen baskı yöntemleri gibi faktörler süblimasyon baskı fiyatlarının değişiklik göstermesine sebep olur. Süblimasyon baskı sistemler, arzu edilen ürünlere baskı yapılmasını gerçekleştirdiği için günümüzde yaygın olarak kullanılan bir ürün şeklini almıştır. Transfer baskı tekstil ürünleri üzerine uygulandığı zaman yıkama esnasında herhangi bir olumsuz durum yaşanmaz.  

Ancak süblimasyon baskı uygulaması yapılabilmesi için kumaş türünün polyester olma koşulu vardır. Pamuk dokuya sahip olan kumaşlarda, polyester maddesi yer almadığı için mürekkep kumaşın içerisine nüfus etmez. Tüm bu unsurlar süblimasyon baskının fiyatlarının belirlenmesinde aktif bir role sahiptir.

Süblimasyon Baskı Yapılması Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Süblimasyon baskı gerçekleştirilirken hangi ürüne, kağıt üzerine, ne kadar oranlarda ısı uygulaması yapılması gerektiği çok iyi bilinmelidir ve buna uygun bir şekilde ayarlamalar yapılmalıdır. Aksi takdirde uygulama yapılan ürün üzerinde yanmaya benzer renk değişimleri yaşanabilir ve eelde edilen sonuç olumsuz bir görüntüye neden olur. Bunun yanında, hangi ürüne hangi pres kullanarak baskı yapılacağı ve uygulamanın ne kadar süre içinde gerçekleşeceği de bilinmelidir. 

Zaman ve maliyet anlamında herhangi bir kayıp yaşanmaması için toplu uygulamalar yapılmadan önce farklı bir yerde deneme yapılmalıdır. Sert yüzeylerin uygulaması sırasında ısıya dayanım gösteren bantlar tercih edilmelidir. Ancak bandı görüntüden uzakta olan bir noktaya yapıştırmak gerekir.

Süblimasyon Baskının Kazandırmış Olduğu Avantajlar

Transfer baskıda materyalin üzerindeki görüntüyü nesneden daha büyük olacak biçimde çıktı almak, baskıda hata payı oranını önemli oranda düşürecektir. Yazdırılmış olan görüntünün boyutu, rengi ve diğer fonksiyonları ile kolaylıkla değişiklikler yapılabilir. Tüm bu nitelikleri bünyesinde barındırmış olması nedeniyle kişiselleştirme ve özelleştirme avantajı yaratır. Bunun yanında, yapılış süresi de oldukça kısa sürede gerçekleştiği için herhangi bir zaman kaybı yaşanmasına neden olmaz. 

Böylelikle çeşitli ürünler üzerine yapılan süblimasyon baskı, hızlı bir şekilde yapılıp teslimi yapılır. Yazıcı modeline bağlı şekilde yüksek çözünürlüklü ürünler elde etmek memnuniyeti ve ortaya çıkan sonucu olumlu yönde etkiler. Süblimasyon baskıyla üretilen ürünler oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Solma ve soyulma gibi problemler yaşanmaz.

Süblimasyon Baskının Diğer Transfer Baskılardan Farkı

T-shirt ya da kumaş gibi tekstil ürünleri  üzerinde, diğer transfer baskı teknolojilerinden farkı olarak kumaşın dokusuna işlemesi, yüzeyde herhangi bir pürüzlü yapıya sahip olmaması ve yıkamaya olan yüksek direnci olarak sayılabilir. Süblimasyon, görüntünün %100 polyester bir kıyafete ya da diğer polimer kaplı zeminlere aktarılmasını sağlamakta olan kimyasal/fiziksel bir işlemi içerir. 

Bu işlem, özel bir yazıcı, süblimasyon mürekkep ve kâğıt unsurlarının kullanılmasını mecbur kılar. Süblimasyon mürekkepleri, ısı ve basınçla etkileşim halinde olan katı boya partikülleri barındırır. Özel kâğıda işlenen mürekkepli baskı, ardından genelde yaklaşık 205°C ısıya, orta ya da yüksek basınca maruz bırakılır. Isı ise mürekkebin direkt gaza dönüşmesini sağlar.

Süblimasyon Baskı Nitelikleri

Süblimasyon baskı esnasında gerekli olan basınç, mürekkebi giysinin, kağıt baskı ya da fincan, işlenmiş metal, işlenmiş plastik gibi polimer kaplı nesnenin içerisine nüfuz etmeye mecbur kılar. Bu işlem, görüntüyü giysinin ya da nesnenin üstünde bağlayan normal ısı transferinden farklı bir şekilde gerçekleşir. 

Bu işlemde, gaz polyester bağlarıyla bağlanır ve nesne renklerin ya da detayların bozulmasına neden olmaksızın, tekrar tekrar yıkanabilir. İşlem doğru bir biçimde yapıldığında, görüntü giysinin kumaşının bir parçası haline gelir.

Süblimasyon Baskı Tercih Edilme Nedeni

Süblimasyon baskıyla elde edilen baskı formları çok canlı renklere sahibi olduğu için baskı kalitesi yüksek çözünürlüklere sahip olduğu için tercih edilmektedir. Baskılar, mekanik aşınmaya veya çizilmeye karşı bir hayli mukavemetlidir.

İç mekân tasarımlarında bu baskı alternatifi kullanıldığında, baskı yapılan ürünlerde oldukça uzun zaman yıpranma veya solma sorunları ile karşılaşılmaz. Benzer şekilde kıyafetlere yapılan baskılarda, basılı tekstil ürünleri problemsiz şekilde yıkanarak tekrar tekrar kullanmaya sunulması kişilere sağladığı avantajlar arasında yer alır.

Etiketler: Altın Reklam
Temmuz 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR